Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Rengasliikkeen tarvikkeet ja pientyökalut

Rengasliikkeessä tarvitaan rengastöiden suorittamiseen monenlaisia välttämättömiä tarvikkeita ja pientyökaluja.

Tässä blogitekstissä käsittelemme niitä rengastyön tarvikkeita ja apuna käytettäviä pientyökaluja, joita ilman et oikeastaan pärjää.


  • tasapainotuspainot, liimattavat ja lyötävät
  • rengasventtiilit
  • vannerasvat ja -geelit
  • rengaspussit
  • merkintävälineet, kuten liidut
  • painopihdit
  • liiman poiston välineet

 

tasapainotuspainot, liimattavat ja lyötävät

Rengaspainoja kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen sesonkia ja sesongin aikana kannattaa varastoa seurata ja täydentää ennen kuin mikään mikään pääsee loppumaan.

Liimapainoja on rullissa ja 60gr pötköissä. Kukin valitsee suosikkinsa. Painoista kannattaa valita sellainen, josta saa tarran suojapaperin helposti irti, sellaisen, jossa suojapaperi on hieman tarraa leveämpi. Liimapainot ovat käytössä pelkästään alumiinivanteissa, peltivanteeseen niitä ei voi laittaa.  Liimapainoja on saatavana kirkkaana ja mustana.

Lyöntipainoja on sekä pelti- että alumiinivanteille. Peltivanteen painon kiinnityssanka on pienempi aukoltaan kuin alumiinivanteiden vastaava. Alumiinivanteissa lyöntipainon sopivuus riippuu vanteen syrjän muodosta, ainoastaan joihinkin malleihin sopii lyöntipaino ja silloinkin ehkä vain sisäpuolelle ja ulkosyrjällä käytetään liimapainoa.

Lyöntipainoja on sekä teräspainoja että sinkistä valettuja. Korroosiosuojaus on hoidettu maalaamalla tai muulla pinnoitteella. Painojen korroosionkestävyydessä on eroja.

Rengasventtiilit

Rengasventtiilit tulee vaihtaa uuden renkaan asennuksen yhteydessä. Kuminen venttiilirunko joutuu kovalle rasitukselle pyöriessään lukemattomia kierroksia suolavesi ja rapakylvyssä ja kuumassa auringonpaisteessa. Tubeless-venttiili on halpa vaihtaa, mutta vaihtamattomuus voi kostautua kalliisti vahinkotapauksissa. Käytäntö on osoittanut, että perinteinen kuminen venttiili on luotettavampi kuin metallirunkoinen, niillä on taipumusta alkaa vuotamaan ajan kuluessa.

Venttiiliä asennettaessa huomaa mahdolliset korroosiovauriot vanteen venttiilin asennusreiässä. Puhdistamaton korroosiojälki on mahdollinen vuotokohta.

Vannerasvat ja -geelit

Vannerasva tai -geeli on aivan välttämätön edellytys onnistuneelle asennukselle. Sen tulee olla sopivan liukasta, jotta rengas soljuu vahingoittumatta vanteelta pois tai vanteen päälle. Geelimäinen aine pysyy yleensä liukkaampana pidempään ja auttaa siten erityisesti ns. hankalien renkaiden asennusta. Pidä myös huoli, että asennuksessa on käytettävänä hyvälaatuinen levityspensseli.

Rengaspussit

Siistit rengaspussit auttavat pitämään asiakkaan auton ja varaston puhtaana. On ehdottomasti aina tarjottava asiakkaalle pussit säilytykseen.

Merkintävälineet

Rasvaliiduilla merkitään kausivaihdon yhteydessä renkaan asema autossa, jotta voidaan laittaa rengas samaan paikkaan taas seuraavan vaihdon yhteydessä. 

Painopihdit

Painopihdit kuuluvat yleensä tasapainotuskoneen vakiovarustukseen. Kullakin asentajalla on omat suosikkipihdit, joissa on myös pieni vasara lyöntipainon kiinnilyöntiin. Jotkut suosivat erillistä pikku vasaraa painon kiinnitykseen.

Liiman poiston välineet

Liimapainoissa tulee olla oikein tarttuva liima, jotta painot pysyvät kiinni kymmenien tuhansien kilometrien matkan. Kääntöpuolena on se, että renkaan vaihdon yhteydessä irrotettavista painoista jää ruma takiaismainen liimakaistale vanteeseen. Tähän puhdistustyöhön on ns. toffeelaikkoja ja muovisia liimalastoja. Saatavana on myös spray-kemikaaleja. Käytäntö on osoittanut, että hyvillä työvälineillä liimat saa kyllä helposti pois ulkonäköä pilaamasta.