Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Rengaskoneen valinta

Mikä rengaskone soveltuu käyttööni parhaiten? Tarvitsenko täysautomaattisen rengaskoneen?

Sopivan rengaskoneen valinta kannattaa aloittaa käyttötarpeesta. Ammatti- ja harrastekäytössä tehtävien rengastöiden määrässä on paljon eroja, ja lisäksi renkaiden ominaisuudet vaikuttavat oikean koneen valintaan. Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi asioita, jotka kannattaa jokaisen rengaskonetta hankkivan pohtia.

valitsenko puoliautomaattisen vai automaattisen rengaskoneen?

Puoliautomaattisessa rengaskoneessa puomi kääntyy käsin sivuun. Tällainen kone on esimerkiksi Hokkaido Toolsin Rengaskone LT-460 tai Teco 21 rengaskone.
TECO-28-Special

Automaattisessa rengaskoneessa asennuspäätä tukeva varsi kääntyy pneumaattisesti taaksepäin. Tällaisia koneita ovat mm. Hokkaido LT-900 ja Teco 36 Special . Kääntö taakse tapahtuu jalkapoljinta painamalla.

TECO - 480 ti

Puoliautomaattinen kone soveltuu vaativille harrastajille ja harvakseltaan rengastöitä tekeville ammattilaisille, kun taas jatkuvaa kovaan käyttöön valitaan automaattinen malli. Sen käyttö on kevyempää ja työt sujuvat nopeammin. Sillä saa enemmän aikaan kiireisinä sesonkipäivinä.

Edullisten konemerkkien automaattimallit apuvarsilla maksavat suurin piirtein saman kuin melko vaatimattomasti varustetut puoliautomaattiset rengaskoneet huippuvalmistajilta, kuten Tecolta.

 

Valittavana on myös Ilman rengasrautoja toimivat ns. LeverLess-mallit

Tecolla on hyvä valikoima ns. LeverLess-malleja , joissa rengas irrotetaan vanteelta koukkuirroituskynnellä.

Huippumalleissa rengas/vanne kiinnitetään keskireiästa tasapainotuskoneen tapaan pneumattisesti kiristyvällä kartiolla ja pyöritys varmistetaan pultinreikään sopivalla tapilla.

Rengas irrotetaan vanteelta rullilla painamalla.

Rengasrautaa ei käytetä lainkaan. Vanteisiin ei tule naarmuja.

Tecon huippumalli on Everest, siitä alla lyhyt esittelyvideo:
 

 


Apuvarret (apukädet) auttavat matalaprofiili- ja run flat-renkaiden asennusta

Apuvarret ovat suhteellisen halpoja peruskoneen hintaan verrattuna ja ne antavat käyttäjälle paljon uusia mahdollisuuksia. Apuvarsia saa puoliautomaattisiin ja automaattisiin koneisiin.

Automaattikoneisiin voidaan laittaa jopa kahdet apuvarret koneen kummallekin sivulla. Hokkaidon automaattikoneen apuvarret ovat suhteellisen edullisia ja ne hankitaan usein heti koneen hankinnan yhteydessä.

Puoliautomaattissa koneissa , kuten Hokkaido LT-460 apukäsi samalle akselille kuin sivulle taittuva yläpuomi. 

Myös Tecon puoliautomaattisten koneiden täydennykseksi voidaan laittaa asennusta helpottavia apukäsiä, esimerkkinä Teco 22.

Jos asennetaan Run Flat-renkaita, ovat apuvarret lähes välttämättömät

 

Pyöritysmoottorin teho

Pyöritysmoottorin teho kannattaa huomioida koneen valinnassa, suosittelemme, että pyöritysmoottori olisi yli yhden kilowatin tehoinen. Tekemistä nopeuttaa, pyörityksessä on kaksi nopeutta, se ominaisuus on yleensä vasta kalliimmissa koneissa.

Parhaissa rengaskoneissa on invertterillä hoidettu pyöritysnopeuden säätö. Invertterimoottoreissa pyöritys alkaa pehmeäasti ja samoin nopeuden muutokset eivät aiheuta nykäystä. Ja moottorilla on hyvä vääntömomentti kaikilla kierroksilla.Vanteen kiinnitys rengaskoneeseen

Vanteen kiinnitykseen työpöytään on kaksi tapaa, voidaan ottaa kiinni sisäkehältä (peltivanteet) tai ulkokehältä (alumiinivanteet). Rengaskoneessa on aina leuat, joilla voidaan tehdä kumpikin asennustapa. Huomattavaa koneen valinnassa on työpöydän maksimihalkaisija vanteelle. Sisäpuolisella kiinnityksellä voidaan samassa koneessa kiinnittää yleensä muutama tuuma suurempi vanne. Tarkista maksimihalkaisija vanteelle ennen koneen hankintaa ja valitse sinulle sopiva koko.


Koneen säännöllinen huolto

Kun olet hankkinut rengaskoneen, niin muista huoltaa konetta säännöllisesti. Tarkista viikoittain, että paineilman öljyäjässä on aina sopivaa ilmakoneöljyä, puhdista kiinnityspöytä päivittäin kurasta ja hiekasta, varmista kaikkien paineilmaliittimien pitävyys ja varmista säännöllisesti, että ilmanpainemittari on oikein kalibroitu.

 

Suosituksemme rengaskoneyhdistelmäksi rengasliikkeille

Pienehköille ja keskisuurille rengasliikkeille suosittelemme koneyhdistelmää:
      • Automaattikone apuvarsilla peruskoneeksi, sillä saa tehtyä kaikki rengastyypit.
      • Puoliautomaattikone varakoneeksi ja ruuhkien purkamiseen, edullisella koneella voit tehdä ison osan liikkeesi töistä

Johtaville rengasliikkeille suosittelemme rengaskoneeksi LeverLess-mallia täydennettynä automaattisella rengaskoneella

Katso kirjoituksemme rengasliikkeen perustamisesta.

Varaosapalvelu kun jotakin hajoaa

Varaosapalvelu on tärkeä ominaisuus rengaskoneessa. Jos jotain rikkoutuu, niin korvaava osa pitää saada nopeasti, jotta työt voivat taas jatkua. Meillä Rehakalla on aina hyvä valikoima osia hyllyssä, autamme vian määrityksessä ja kerromme tarvittaessa vinkin asennukseen. Esimerkkejä varaosista näet tästä.