Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Rengaskoneen lisävarusteet

Rengaskoneen lisävarusteet helpottavat koneen ja rengastöiden parissa työskentelyä.

Rengaskonetta voidaan lisävarustella useilla erilaisilla työtä helpottavilla lisävarusteilla. Tässä käsitellään erikseen puoliautomaattisten ja automaattisten koneiden lisävarusteet ja lopuksi vielä kaikkiin konetyyppeihin liittyvät apuvälineet.

Kun haluat lisää tietoa rengaskoneiden eri tyypeistä, niin tutustu aihetta käsittelevään blogikirjoitukseen.

Puoliautomaattinen eli sivuunkääntyvällä puomilla varustetun rengaskoneen lisävarustus

Puoliautomaattinen rengaskone on yleensä harrastekäytössä tai ammattikäytön apukoneena. Sillä voidaan tehdä helposti niin teräs- ja alumiinivanteiden renkaan paikalleen asennus, mutta kun renkaat tulevat matalaprofiilisiksi, tarkoitan 45-sarjalaisiksi tai matalimmiksi, alkavat asentajalla ongelmat. Kädet eivät yksikertaisesti riitä ja saattaa tulla reunavaurioita renkaaseen. Toki hyvällä vannerasvalla tai -geelillä voi asioita paljon auttaa, samoin kahdella rengasraudalla, jos asentajalla riittää näppäryyttä.

Loppujen lopuksi tullaan siihen pisteeseen, että matalaprofiilin asennus ei vaan onnistu. Jos halutaan pysyä kuitenkin tässä konetyypissä, niin puoliautomaattisiin koneisiin on saatavana erilaisia pneumaattisia apukäsiä, sekä Hokkaido Toolsilla että Tecolla on omat ratkaisunsa.

 

Kun sivulle kääntyvällä puomilla varustettuun koneeseen asennetaan ns. apukäsi, saadaan sillä tehtyä kaikki normaalit matalaprofiilirenkaiden asennukset, mutta Run Flat renkaat kyllä jäävät useimmilta asentamatta. Onneksi tämä rengastyyppi on poistumassa hiljalleen markkinoilta.

Automaattisten rengaskoneiden lisävarustus

Automaattisiin rengaskoneisiin eli siis koneisiin, joissa puomi taittuu pneumaattisesti taaksepäin, on saatavana hyvä valikoima lisävarusteita:

1. Automaattisten rengaskoneiden apuvarret

Erilaiset apuvarret ovat yleisin lisävaruste automaattisiin rengaskoneisiin. Ne voidaan varustaa joko oikeanpuoleisilla, vasemmanpuoleisilla tai sitten apuvarsilla kummallekin koneen sivulle. Apuvarret helpottavat ja nopeuttavat monin tavoin renkaiden asennusta vanteelle. Niiden toimilaitteina on paineilmasylinterit ja liikeohjaus joystick-tyyppisellä vivulla. Etäisyyssäädöt tehdään yleensä käsin ja ja sitten pneumatiikalla työliike. Varsien päissä on erilaisia pyöriviä rullia, kiekkoja yms, jotka sitten pakottavat renkaan haluttuun paikkaan asennuksessa tai renkaan poisotossa. Hyväkään apulaite ei kuitenkaan korvaa vannerasvaa tai -geeliä, sitä tarvitaan joka tapauksessa. Etuna apuvarsilla työskentelyyn rengasrautoihin verrattuna on parempi työturvallisuus sekä vähemmän naarmuja vanteisiin.

2. Vanteen keskiökiinnitys

Joihinkin kevyisiin, siis henkilöautojen ja pakettiautojen rengaskoneisiin on saatavana lisävarusteena vanteen kiinnitys keskireiästä kartiolla ja pneumaattisesti alas vetävällä sylinterillä. Rengas kiinnitetään hieman samaan tapaan kuin tasapainotuskoneeseen. Etuina on nopeus, tukevuus ja koska pöytää ei varsinaisesti ole, ei se ole tiellä, jos halutaan tehdä palteen irrotus tässä työvaiheessa ja erillistä palteen irrotinta ei välttämättä tarvita. Joihinkin koneisiin tämä ominaisuus on otettavissa lisävarusteena tehtaalta ja joissakin premium-koneissa se on vakiovaruste.

 

3.Leverless eli rengasraudaton toiminta

Leverless-toiminto on saatavana parhaimpiin koneisiin lisävarusteena ja se on usein vakiona kalleimmissa mailleissa. Asennuspää on näissä mekanismi, josta muodostuu koukun kaltainen vetotyökalu, jolla renkaan palteen reuna vedetään vanteen reunan yli ja voidaan toimia asennusvarsien kanssa yhdessä, kun rengas irroitetaan vanteelta. Tämä ominaisuus on lisääntymässä yleiseen käyttöön.

 

Kaikkiin rengaskonetyyppeihin soveltuvat lisävarusteet

Yleisin lisävaruste rengaskoneissa liittyy renkaan täyttöön, erityisesti niihin tilanteisiin, kun rengas ei nouse vanteelle normaalimenettelyllä, tällöin on seuraavia vaihtoehtoja:

Painesuihkuputket

Asennuspöydän kynsiin liitetyt painesuihkuputket, jotka antavat rengaskoneeseen liitetystä ylimääräisestä paineastiasta paineimpulssin neljästä eri kohdasta renkaan ja vanteen väliin ja niin helpottava renkaan täyttöä.

Pikatäyttölaite

Tecolla on saatavana pikatäyttölaite, jossa koneeseen liitetystä paineastiasta, tilavuus noin 15-20litraa, tulee paineletku suutinkappaleeseen. Näin voidaan nopeasti päästää paineinen ilmaisku renkaan ja vanteen väliin ja saadaan turvallisesti rengas täytettyä. Periaate on hieman sama kuin erilaisissa markkinoilla olevissa kannetavissa paineastia-suutin laitteissa, mutta Tecon laite on turvallinen käyttää eikä vaadi erillistä painesäiliön täyttöä.


Renkaan nostimet

Renkaan nostoon rengaskoneen työpöydälle on olemassa pneumaattisia nostimia, niitä käytetään yleisimmin leverless-koneiden yhteydessä parantamassa työturvallisuutta ja ergonomiaa.

 

Korottavat adapteripalat

Moottoripyörän renkaan asentaminen rengaskoneeseen saattaa olla hankalaa ilman korottavia adapteripaloja. Niitä on saatavana kaikkiin yleisiin merkkeihin. Palat yleensä kiinnitetään pöydän kynsiin kiristettävällä pannalla.

Asennuspään pikavaihtaja on hyvin hyödyllinen lisävaruste. Tämä suhteellinen edullinen lisävaruste mahdollistaa metallisen asennuspään vaihdon täysmuoviseen, teräsvanteilla voidaan käyttää metallisia asennuspäitä ja alumiinivanteilla täysmuovisia asennuspäitä.