Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Lue tämä ehdottomasti ennen kun hankit matalanostimen

Matalanostin on yleisnimi noin yhden metrin korkeuteen auton nostaville saksinostimille. Näiden nosturien suurin nostokyky on lähes aina 3000 kg. Matalanostimia käytetään monipuolisesti erilaisissa autojen korjaustöissä. 

Tämä nosturi on käytössä esimerkiksi:

 • autokorjaamoissa esimerkiksi jarrujen korjauksissa
 • autopesuloissa fixarit saavat nostettua auton oikealle korkeudelle työskennellessään auton kylkien parissa
 • rengasliikkeet nostavat auton kerralla ylös renkaan vaihtoon
 • autoharrastajat saavat matalanostimesta monipuolisen avun lähes kaikkiin suorittamiinsa korjauksiin ja huoltoihin

Matalanostin ei nosta autoa yhtä metriä korkeammalle, siitä syystä tämä saksinostin soveltuu myös normaalikorkuiseen autotalliin. 

Ammattikäytössä oleva matalanostin tulee tarkastaa käyttöönotettaessa ja sitten kerran vuodessa hyväksytyn tarkastajan toimesta.

Tilaa nyt Hokkaido Tools -saksinostin

Matalanostimien ominaisuudet ovat kehittyneet muutaman viime vuoden aikana. Tässä lista tyypillisistä specifikaatioista ja eroista:

 1. Nostimen kokonaisleveys. Suurin osa matalanostimista on kokonaisleveydeltään 1760 mm, mutta on saatavana myös leveämpää mallia, joka on leveydeltään 1860 mm. Leveä malli sopii huomattavasti paremmin suomalaiselle autokannalle

 2. Käyttöjännite. Saatava on malleja sekä 240 V ja 400 V eli valo- ja voimavirralle. Käytäntö on osoittanut, että voimavirta on parempi vaihtoehto. Tunnetusti voimavirtamoottorit ovat valovirtamoottoreita luetettavampia, koska niissä ei ole kondensaattoria. Joillakin käyttäjillä ei valovirtamoottorilla 16 A sulakkeet tahtoneet kestää, vaikka he käyttivät ns. hitaita sulakkeita. Voimavirta on parempi vaihtoehto.

 3. Lukkojen avaus. Matalanostin on varustettu mekaanisilla lukoilla. Alaspäin laskettaessa pitää lukot avata, tämä tapahtuu joko pienien paineilmasylinterien tai sähkökelojen avulla. Avaus voi siis tapahtua joko paineilmalla tai sähköllä. Ymmärrettävästi sähkö on parempi vaihtoehto, koska silloin ei tarvita kompressoria paineilman tuottamiseen.

 4. Varvassuoja. Direktiivien mukaan tulee matalanostin varustaa varvassuojalla. Tämä vaatimus voidaan toteuttaa joko nosturin sivuun kiinnitetyillä tangoilla tai laskun ohjelmoinnilla siten, että nostin pysähtyy hyvissä ajoin ennen ala-asentoa ja jatkaa siitä loppumatkan alaspäin napin toisella painalluksella. Tämä ns. virtuaalinen varvassuoja on käytössä huomattavasti parempi vaihtoehto, koska nosturin sivuilla olevat tangot haittaavat matalanostimella työskentelyä ja tulee kiusaus poistaa ne paikaltaan, jolloin suojavaikutuskin poistuu.

 5. Vahvistetut ajorampit. Matalanostimen ajorampit voidaan nostaa vaakasuoraan nosturin nostotason osaksi. Varsinkin pitkiä autoja nostettaessa nostimella, voidaan joutua tilanteeseen, jossa nostotyyny on kokonaan tai osittain tuettuna vaakasuorassa olevaan ajoramppiin. Tällöin tulee ajorampin ja sen kiinnityksen nostotasoon kestää sille tuleva kuormitus ilman pysyvää muodonmuutosta

 6. Nostoa vahvistava saksirakenne. Saksinostimen saksirakenne tulee olla sellainen, että siinä on aivan alhaalta nostoon lähdettäessä nosturin pohjalevyyn tukeutuva keinumainen apurakenne, jonka avulla 3000 kg nostovoima on käytettävissä aivan alimmasta nostokorkeudesta lähtien.

 7. Rakenne direktiivin mukainen. Nosturin tulee täyttää nosturidirektiivin määräykset matalanosturin rakenteesta ja käytöstä. Nosturille tulee olla suomen- ja ruotsinkielinen käyttöohje ja vaatimusten vastaavuustodistus

 8. Siirtopyörät. Koska matalanostin on rakenteensa ansiosta siirrettävissä, kannattaa valita nostin, jossa siirtosarja kuuluu nosturin hintaan eikä ole kallis lisävaruste

 9. Takuu. Kannattaa kiinnittää huomiota nostimelle myönnettävään takuuseen. Takuuehdot ja -aika vaihtelevat kovasti. Samoin se seikka, että onko takuu voimassa ja millä ehdoilla ammattikäytössä. Pitkä takuuaika kertoo valmistajan ja maahantuojan luottamisesta tuotteeseen.

 10. Rahti asiakkaalle. Tarkista nostinta hankkiessasi, että mitä rahti maksaa paikkakunnallesi. Jos rahti on maksullinen, niin muista lisätä se vertailuhintaasi.

 11. Varaosien saatavuus. Nostin hankitaan pitkäaikaiseen käyttöön. Kannattaa valita toimittaja, jolla on nyt ja tulevaisuudessa varaosia nostimeen. Tarkasta, onko osia saatavilla myyjän nettisivuilla?

Lue myös opas autonosturin valinnasta.