Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Liimapaino, mitä pitää huomioida onnistuneessa valinnassa?

Liimapainot ovat tulleet entistä suosituimmiksi tasapainotuksissa. Alumiinivanteet ovat yleistyneet ja melkein kaikissa uusissa autoissa alumiinivanteet ovat ensiasennusrenkaissa ja hyvin moni autoilija valitsee alumiinivanteet myös talvirenkaisiinsa. Painoissa on kuitenkin eroja, alla kerromme, että mihin kannattaa kiinnittää huomiota painojen valinnassa?

Lyhyesti sanoen seuraavat kolme asiaa kannattaa huomioida, kun valitset sopivia painoja asiakkaan renkaisiin:

  • Muoto ja yhden painon koko
  • Pintakäsittely
  • Asennuksen helppous

Erityisesti kesärenkaiden kanssa käytetään isohalkaisijaisia alumiinivanteita. Ne näyttävät hienoilta ja myös painojen tulee sopia kokonaiskuvaan. Hyvät painot saavat vanteen näyttämään entistä paremmalta. Painoja on pyöristetyillä kulmilla ta terävillä kulmilla ja niitä saa eri värisinä. Painon tulee sopia isokokoisen vanteen värimaailmaan, se ei saisi näyttää väkisin laitetulta lisäosalta. 

Painojen pintakäsittelyn tapa on tärkeää miettiä, kun valitaan sopivat liimapaino. Epoksimaalaus on aika yleistä, samoin pinnan galvaaninen käsittely. Maalatuissa painoissa saattaa olla ongelmana, että niiden pintakäsittely ei kestä talven suolakylvyissä, vaan korroosio alkaa syömään pintaa. Ruosteinen liimapaino ei näytä hyvältä ja vaarana on menettää asiakassuhde. Jos mahdollista, valitse galvaanisesti käsitelty malli, silloin liimapaino kestää käytössä paremmin suolaa ja kosteutta vastaan.

Kiireaikoina tehdään pitkää päivää ja asiakkaita pitäisi palvella tehokkaasti. Päivässä voidaan tehdä jopa 30–40 sarjaa ja silloin pienikin työn helpottuminen on tervetullutta. Liimapaino voi olla aikasyöppö tai sitten tekemistä helpottava. Kannattaa valita paino, jossa repäistävä suojapaperi on leveämpi kuin liimatarra. Silloin saat paperin helposti irti, et joudu riisumaan hanskoja etkä etsimään puukkoa suojapaperin repäisemiseksi. Säästö ajassa ei ole suuri, mutta kun päivässä tehdään kymmeniä sarjoja, niin kaikkien yksityiskohtienkin pitää olla viritetty kohdalleen.

Nykyään ovat tummat tai mustat vanteet hyvin suosittuja. Kirkkaiden painojen rinnalle kannattaa rengastöihin varata myös mustaa/tummaa liimapaino tyyppiä. Tummat painot ovat usein maalattuja, mutta jos niitä käytetään kesärenkaiden vanteissa ei korroosion kesto ole niin kriittistä.

Jos vielä summataan liimapainon valinnan pääkohdat, niin lista näyttää tältä:

  • valitse galvaanisesti pinnoitettu paino, kun käytetään kirkasta painoa
  • käytä maalattua mustaa painoa lähinnä kesärenkaissa
  • valitse malli, jossa teipin suojapaperi on leveämpi kuin tarrapinta