Skip to content
Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi , kun sinulla on oikeat välineet.

Autonosturit – opas oikean autonostimen valintaan

Hyvän autonosturin avulla työt sujuvat, mutta mikä nostin on sopii tarpeisiisi? Pieneen tilaan matala saksinostin on näppärä ja pilarinostimella saat enemmän esteetöntä työskentelytilaa.

Mikä on autonosturi?

Autonosturi tai autonostin on konekäyttöinen laite, joka on tarkoitettu autojen ja muiden ajoneuvojen nostamiseen tai kallistamiseen korjaus- ja huoltotoimenpiteitä tai muita ajoneuvon alla tehtäviä töitä varten. 

Saksinostin, nelipilarinostin, kaksipilari- yksipilarinostin, keinutunkki, vai joku muu?

Nostintyyppejä on monia ja etenkin ensimmäistä nostinta ostaessa voi mennä sormi suuhun valikoimaa tutkiessa. Tässä tekstissä käymme lyhyesti läpi eri tyyppien ominaisuudet, plussat ja miinukset. Nostimen valinta kannattaa miettiä oman käyttötarkoituksen sekä käytettävissä olevan tilan kannalta. Käyttötarkoituksella tarkoitetaan sitä, että teetkö useimmiten töitä esimerkiksi auton alla vaihteistoremonttien, pohjan hitsaamisen, tai alustahommien parissa?

Vai haluatko nostaa autosi vain mukavammalle työskentelykorkeudelle maalipinnan viimeistelyä varten? Tila vaikuttaa nostimen valintaan, sillä etenkin upotettava saksinostin ei käytännössä vie ollenkaan neliömetrejä ala-asennossa ollessaan, kun taas ison nelipilarinostimen tolpat ovat ”aina tiellä”.

Tilaa nyt Hokkaido Tools -saksinostin

 

Ammattilaiskäytössä autonostureita käytetään auto- ja konekorjaamoilla sekä rengasliikkeissä. Nostimia voidaan käyttää myös harrastetoiminnassa, joten sellaisen voi löytää myös innokkaan harrastajan autotallista tai nosturille sopivista vuokrahalleista.

Autonostimen tyyppejä löytyy erilaisia kuten saksimallinen ja pilarinostin, jossa pilareiden määrä vaihtelee mallista riippuen yhdestä kuuteen. Sopivan autonostin tyypin valinta tehdään nostettavan ajoneuvon ja käyttötarkoituksen perusteella ja käytettävän tilan luomien rajoitusten puitteissa.

Hyvän autonostimen ominaisuudet

Hyvän autonostimen ominaisuuksia ovat tukevuus, luotettavuus ja turvallisuus. Tärkeä autonostimen ominaisuus on myös helppokäyttöisyys, jolloin ne sopivat sekä harrastajalle että paljon nostoja tekevään ammattikäyttöön. 

Autonostimia löytyy erilaisia ja vaadittavat ominaisuudet vaihtelevat tapauskohtaisesti. Paras autonostin on sellainen, jossa nostintyyppi on valittu oikein käyttötarkoitusta ja asennettavaa tilaa varten.

Nostimen tulee täyttää EU-standardit autonostimille ja sen tulee olla varustettu CE-merkinnällä.

Tilaa nyt Hokkaido Tools -saksinostin

Kuka asentaa autonosturin?

Autonosturin asennus riippuu nosturityypistä ja omista teknisistä taidoista. Näppärimmät osaavat asentaa autonosturin itsekin. Yksinkertaisimmillaan asennusprosessi on osien purkaminen laatikosta, osien kartoitus, asennusohjeiden katsastus ja letkut ja osat kiinni, öljyt laitteeseen ja valmista! 

Suosittelemme ehdottomasti, että nosturin asennus jätetään osaavalle henkilölle. Kun asennuksen suorittaa erikoistunut ammattilainen, vaaratilanteiden riski minimoidaan.

Alla olevasta videosta näet, kuinka Hokkaido Tools kahden metrin saksinostimen kokoaminen onnistuu.

Kuinka valitsen oikean autonostimen tyypin?

Saksinostin, 2-pilarinostin, nelipilarinostin, matalanostin vai joku muu? Nostintyyppejä on monia ja etenkin ensimmäistä nostinta ostaessa voi mennä sormi suuhun valikoimaa tutkiessa. Huomaa, että yhteen metriin nostavaa saksinosturia kutsutaan usein nimellä matalanostin.

Jokaisella nostintyypillä on erilaisia ominaisuuksia ja ne soveltuvat paremmin tiettyihin käyttötarkoituksiin ja tiloihin. Oikean tyypin löytymiseen vaikuttavat, minkälaisia ajoneuvoja on tarkoitus nostaa ja minkä tyyppisiä töitä nostimella tehdään.

Mitä pitää ottaa huomioon sopivaa autonosturia valittaessa?

Autonosturi on pitkäaikainen investointi, ja oikea valinta vaikuttaa työskentelyn tehokkuuteen. Sopivan autonostintyypin valinta kannattaa miettiä käyttötarkoituksen sekä käytettävissä olevan tilan kannalta.

Käyttötarkoituksella tarkoitetaan sitä, että teetkö useimmiten töitä esimerkiksi auton alla vaihteistoremonttien, pohjan hitsaamisen tai alustahommien parissa, vai haluatko nostaa autosi mukavammalle työskentelykorkeudelle esimerkiksi maalipinnan viimeistelyä varten.

Tila vaikuttaa nostimen valintaan, sillä käytettävissä oleva pinta-ala ja kattokorkeus rajoittavat nostokorkeutta ja vaikuttavat, miten hyvin nostimen ympärillä mahtuu työskentelemään vaivattomasti. Nelipilarinostimet ovat korjauskäytössä kaikkein tilaa vievimmät, mutta niillä on toisaalta ovat etunsa.

Etenkin upotettava saksinostin ei käytännössä vie ollenkaan neliömetrejä ala-asennossa ollessaan, kun taas ison nelipilarinostimen tolpat ovat pienemmässä tallissa ”aina tiellä”. Niinpä on tärkeää perehtyä eri nostintyyppien ominaisuuksiin ja vertailla, mikä sopii parhaiten omiin puuhailuihin.

Mikäli et ole varma siitä, mikä nostintyyppi sopii parhaiten tarpeisiisi, ota meihin yhteyttä ja etsimme ratkaisun.

 

Miten auton saksinostin toimii?


Saksinostin (tavallisesti nimenomaan matalanostin) on usein ammattilaisen tai harrastajan ensivalinta, sillä ajoneuvon voi ajaa suoraan saksen päälle nostettavaksi. Sellaisen löytääkin useimmiten rengasliikkeestä, autofixarilta, tai ahtaammasta autotallista.

Saksinostimien parhaimpia puolia on ehdottomasti se, etteivät ne vie lattiatilaa, jos korjaamossa on ahdasta. Lisäksi, koska tuotantomäärät ovat suuret, ostohinnat ovat usein edullisia ja saatavuus eri malleina on hyvä.

Saksinostimien yksi parhaimmista puolista on se, että nostokorkeutta voidaan säädellä. Tällöin työskentelyasento on mukava ja aina sopivalla korkeudella. Pilarinostimiin verrattuna sivut jäävät vapaaksi esteettömälle työskentelylle.

Koska auton keskiosa on hyvin saavutettavissa, voidaan nosturilla vaihtaa pakoputki sekä ottaa alas vaihdelaatikko ja alemmassa asennossa tehdä rengastöitä tai korjata jarruja. Myös fixarille saksinostin on hyvä valinta, kun halutaan käsitellä auton kylkiä selkä suorassa ilman lattialla konttaamista.Saksinostimen asennus

Matalia saksinostimia ei tarvitse asentaa kiinteästi lattiaan, mikä tekee nostimesta tarvittaessa siirrettävän. Esimerkiksi Hokkaido Toolsin metriin nostavan saksinostimen mukana tulee pyörät, jonka avulla se on helposti liikuteltavissa.

Ns. kahden metrin saksinostimet kiinnitetään lattiaan eivätkä ne ole liikuteltavia.

Saksinostin löytyy useimmiten rengasliikkeestä, autofixarilta, tai ahtaammasta autotallista. Rengasliikkeeseen saksi on hyvä valinta, sillä rengastöitä tehdessä ei tarvita suuria nostokorkeuksia, auto on verrattain helppo asetella oikein saksen päälle vaikka asiakkaan itsensä ajamana ja auton ovien tiellä ei ole pilareita, jolloin kulku autoon on helppoa.

Fixarille saksinostin on hyvä valinta, kun halutaan käsitellä auton kylkiä selkä suorassa ilman lattialla konttaamista. Pilarittomuus on tässäkin kohtaa etu. Myös ruuvaushommiin saksinostin soveltuu kohtalaisesti, esimerkiksi jakopääremonttia tehdessä auton saa mukavammalle työskentelykorkeudelle. Saksinostin ei vie ala-asennossa käytännössä ollenkaan tilaa ja metriin nostava mallimme on liikuteltavissa helposti, eikä sitä tarvitse asentaa kiinteästi.

Varsinkin uutta tilaa tehdessä hyvä valinta saksinostimelle on lattiaan upotettava malli, kun lattiavaluun voi tehdä varauksen nostimelle ja ajosillat saa täysin lattian kanssa samaan tasoon.

Tilaa nyt Hokkaido Tools -saksinostin

Saksinostimista löytyy myös lattiaan upotettava malli, jolloin lattiavaluun voi tehdä varauksen nostimelle ja ajosillat saa täysin lattian kanssa samaan tasoon. Tällöin nostimen päälle voidaan ajaa myös matala ajoneuvo. Jos on rakentamassa autotallia, kannattaa harkita tätä upotettavaa mallia.

Rakennusvaiheessa montun valu ei ole iso vaiva ja sitten on käytettävissä autotalli, jossa saksinostin on täysin huomaamaton ja mitään haittaamaton ollessaan ala- asennossa. Tästä linkistä voit tutustua erään Porsche harrastajan unelmatalliin, jossa on upotettava saksinostin käytössä ja paljon muutakin.

Plussat:

 • Helppo asennus
 • Helppo ja turvallinen käyttö
 • Vie vähän tilaa

Miinukset:

 • Auton alla tehtävät hommat vaikeampia
 • Matalampi nostokorkeus


Saksinostimen nostokorkeus vaihtelee


Yleisin saksinosturi on yhden metrin korkeuteen nostava niin sanottu matalanostin. Se on loistava apu autoharrastajille ja autoalan ammattilaisille, kuten rengasliikkeelle, jarrukorjaamolle ja automaalaamoille.

Jos kattokorkeutta on normaalia huonekorkeutta enemmän, vaihtoehtona on myös noin kahden metrin korkeuteen nostavaa saksinosturia. Näitä malleja on sekä lattialle pinta-asennukseen sopiva että lattiaan upotettava malli.

Näiden ns. kahden metrin saksinosturien nostokorkeus on niin suuri, että useimmat pystyvät työskentelemään auton alla kumartelematta. Silloin sujuvat kaikenlaiset vaihdelaatikko-, pakoputki- ja voimansiirtoremontit vaivatta. Ja voihan sitä nosturia käyttää myös yhden metrin korkeudessa, jolloin kaikki matalanostimenkin ominaisuudet ovat käytettävissä.

Miten 2-pilarinostin toimii?

Kaksipilarinostin on yleisin autokorjaamon valinta ja erinomainen  yleisnostin. Sen avulla hoituu mukavasti niin vaihteistoremontit, alustahommat kuin pohjan paikkahitsaaminenkin.

Verrattaessa esimerkiksi saksinostimiin, kaksipilarinostimissa on pilarien ansiosta paljon korkeampi maksiminostokorkeus. Auton saa näin ollen nostettua paremmalle työskentelykorkeudelle auton ulkopuolella tehtäviä hommia varten. Toisaalta rakenteesta johtuen sivuilla olevat tolpat voivat olla vapaan työskentelyn tiellä erityisesti ovien kohdalta. Kannattaa tarkastaa tilavaatimukset ennen hankintaa.

Kaksipilarinostin on autokorjaamon ja useimman harrastajan ensimmäinen valinta. Sen avulla hoituu mukavasti niin vaihteistoremontit, alustahommat kuin pohjan paikkahitsaaminenkin. Myös tällä saa auton nostettua mukavammalle työskentelykorkeudelle auton ulkopuolella tehtäviä hommia varten, kuten jakopäätä tehdessä, mutta sivuilla tolpat ovat useimmiten tiellä.

Kaksipilarinostin vie huomattavasti vähemmän tilaa, kuin nelipilari, joten sen sijoittelu tilaan on helpompaa. Moni asentaakin nostimen tilan nurkkaan hieman ”vinoon”, jolloin tilantarpeen saa minimoitua ja auton ympärilläkin on vielä työskentelytilaa.

Plussat:

 • Monipuolinen työkalu
 • Korkea maksiminostokorkeus
 • Tukevat ja turvalliset nostot, viemättä liikaa tilaa

Miinukset:

 • Matalien autojen tunkkaaminen nostokäpälille
 • Tolpat usein ovien edessä
 • Vaatii korkeutta tilassa

Alla on Hokkaido Toolsin 4000 kg 2-pilarinostimen pohjakuva esimerkkinä.

2-pilarinostimen ominaisuudet


Kaksipilarinostimia harkittaessa on syytä ottaa huomioon, onko tarve lattiavapaalle vai ylhäältä vapaalle mallille. Toisin sanoen kulkevatko nostokäpälät toisiinsa yhdistävät turvavaijerit yläkautta vai alakautta.

Ylhäältä vapaassa mallissa etuna on, että ajoneuvon ylätila jää vapaaksi ja tilan puolesta lähinnä katto rajoittaa nostokorkeutta. Toisaalta lattiatasossa kulkevat vaijerit ja letkut voivat vaikeuttaa työskentelyä tai rajoittaa joidenkin työkoneiden käyttöä. Lattian kautta kulkevassa mallissa nosturin kokonaiskorkeus on pienempi ja siten mahtuu matalampaan tilaan, kuin yläpuolisella viennillä varustettu malli.

Alhaalta vapaassa mallissa vaijerit kulkevat yläkautta, jolloin lattialle ei tule esteitä, joihin kompastua, tai jotka vaikeuttaisivat esimerkiksi vaihteistonostimen vapaata liikuttelua auton alla. Alhaalta vapaa malli vaatii kokonaiskorkeutensa vuoksi korkeamman huonekorkeuden kuin ylhäältä vapaa nostin.

 

2-pilarinostimen kiinnitys


Kaksipilarinostinta asennettaessa on syytä miettiä asennuspaikka, jotta kiinnitys onnistuu turvallisesti ja ongelmitta. Asennus vaatii tukevan alustan ja siksi 2-pilarinostin asennetaan usein betonilattiaan.

Koska kiinnitys tapahtuu kiinteästi kiila-ankkureilla lattiaan poraten, on varmistettava, että reiän kohdassa ei mene lattialämmitystä tai muita johtoja ja putkia. Koneasennusta varten lattialämmitysputkien löytämiseen on onneksi olemassa helpot niksit.

Mikäli lattia ei ole tarpeeksi paksu tai vahva, tukevaan asennukseen voi ostaa lisäosana ylimääräiset kaksipilarinostimen tukilevyt, jotka tukevat molempia pilareita alaosasta ja siten jakavat lattiaan kohdistuvaa rasitusta.

 

Miten 4-pilarinostin toimii?


Nelipilarinostin, jota myös kutsutaan nimellä nelipilarinosturi tai 4-pilarinostin, sopii kapasiteetista riippuen sekä kevyelle että raskaalle kalustolle. Se on oikea ratkaisu esimerkiksi pidempien pakettiautojen kanssa työskentelyyn.

Nimensä mukaisesti neljän tolpan avulla ajosiltoja nostava nostin sisältää yllättäen neljä tolppaa, joten nelipilarinostin vaatii paljon tilaa. Nostimena se on helppokäyttöinen, kun auto on ajettu nostosillalle, on se heti nostovalmis.

Useimmiten 4-pilarinostimeen törmää auton pyörien suuntauslaitteiden nostimina. Tällöin nostin on varustettu pyörän suuntauksessa tarvittavilla ajosilloilla. On myös nelipilarinostimia, joissa ei ole pyörien suuntauksen vaatimia nostotasoja.

Nelipilarinostin varustetaan yleensä yhdellä tai kahdella akselikeventimellä, joka voi olla käsikäyttöinen, hydraulinen tai paineilmahydraulinen, näistä viimeksi mainittu on yleisin. Akselikeventimellä ajoneuvo voidaan nostaa etu- tai taka-akselista, jolloin esimerkiksi renkaat voidaan irrottaa tai jarruremontit ovat mahdollisia.

4-pilarinostimen ominaisuudet

Saksinostimista ja kaksipilarinostimista poiketen, nelipilarinostimella ajoneuvo nostetaan renkaista pohjan sijaan, mikä tekee nostosta tukevamman.

Lisäksi nosturin jalat sijaitsevat kulmissa eivätkä keskellä, mikä tekee 4-pilarinostimen rakenteesta tasapainoisemman verrattuna muihin nostintyyppeihin. Tällöin ei ole vaaraa, että nosturi lähtee kaatumaan johonkin suuntaan, vaikka esimerkiksi painava auto olisi nostettu väärästä pisteestä.

Nelipilarinostimeen törmää useimmiten autokorjaamoilla. Käytössä niiden edut ovat selkeät; nostopaikkoja ei tarvitse autoista etsiä, akselikeventimien avulla alusta saadaan tarkistettua ja nostot ovat turvallisia ja helppoja. Nelipilarinostimen avulla saadaan myös pyöränsuuntaukset tehtyä korjaamoilla.

Jos työn alla on usein pidempiä pakettiautoja, nelipilarinostin on oikea valinta niiden kanssa työskentelyyn. Nimensä mukaisesti neljän tolpan avulla ajosiltoja nostava nostin sisältää yllättäen neljä tolppaa, joten nelipilarinostin vaatii paljon tilaa.

Plussat:

 • Voidaan nostaa pitkiäkin pakettiautoja
 • Nostot turvallisia ja helppoja
 • Akselikeventimen kanssa monipuolinen kone
 • Nelipyöräsuuntausten teko

Miinukset:

 • Vaatii paljon tilaa
 • Tarkka asentaa, eikä helposti siirrettävissä


4-pilarinostimen kiinnitys

Rakenteensa ansiosta 4-pilarinostin on tukevampi kuin muut nostintyypit, ja vaatii siksi kiinteän asennuksen ja enemmän lattiatilaa. Niinpä se ei ole liikuteltava verrattuna esimerkiksi yhden metrin nostokorkeuden saksinostimeen.

Alla olevasta videosta voit katsoa, kuinka kootaan Hokkaido Tools -merkkisen nelipilarinostimen.